Landschapslenzen

Uitkijktoren Negenoord, Rivierpark Maasvallei, Dilsen-Stokkem

Toen me gevraagd werd om aan, in, rond of op de uitkijktoren van gebied Negenoord tentoon te stellen, voelde ik geen enkele noodzaak om eigen ‘beelden’ vanuit het atelier mee te brengen. Wat vermag immers een elders geproduceerd, in zichzelf gekeerd schilderij, tegenover de weidsheid en generositeit van deze natuur?

Ik bezocht de uitkijktoren herhaaldelijk, bij regen en bij beter weer. En waar torens soms tot verdedigingsbolwerken behoren, waar men zich kan beschermen tegen invloeden van buitenaf, was deze toren dat allesbehalve. Door de grote open ramen had de wind vrij spel – tot het punt waarop hij hoorbaar suisde. En bij regenweer kletterde het hemelwater tussen de betonnen vloeren over de trappen heen. De toren bleek absoluut geen behoeder voor – maar net een versterker van de verschillende natuurfenomenen die zich in het gebied manifesteerden. Elke afbeelding ‘van buitenaf’ zou worden overspoeld door de kracht van het bestaande levende landschap.

Glazen, water, lenzen, kijken…
Vrij vroeg ontstond daarom het idee om een installatie te maken met glazen en water, om naast de voelbare en hoorbare ervaringen, ook de visuele ervaringen te gaan versterken.
Kringwinkel Maasland stapte enthousiast mee in het project, waarna ik meer dan 300 geschikte glazen mochten uitzoeken in hun sorteercentrum. Deze glazen komen in verschillende maten en vormen, en representeren zo ieders manier van kijken naar de wereld, die voor elk van ons verschillend is.

LANDSCHAPSLENZEN 18-19 sept 2021
tijdelijke interactieve installatie, Kunstfietsdagen stad Dilsen-Stokkem, i.s.m. De Kringwinkel Maasland & Limburgs Landschap
Foto’s: © Jo Segers & Griet Moors